SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrotts-Orden
Göteborg

Stipendiater genom åren
En av hörnpelarna i IDROTTS-ORDENS verksamhet är utdelande av Ordens Ungdoms- och Ledarstipendier.

 

Beslutet om Ungdomstipendier togs och delades ut första gången 1964 i samband med att Idrotts-Orden kunde fira dess 70-åriga verksamhetsår.

Den första Ungdomsstipendiaten var simmerskan Ann-Charlotte Lilja 1964.

IO´s-Ledarstipendier utdelades första gången 1982 till Marianne Weinås, S02 och tränare inom simhopp.
 
Många är de Ungdomsstipendiater som under de gångna åren rönt stora framgångar såväl nationellt som internationellt
 
Klicka HÄR är listan över samtliga Ungdomsstipendiater

 

Klicka HÄR är listan över samtliga ledarstipendiater

 

Skrivet om stipendiatverksameheten i samband med IO:s 125år jubileum

 
2023 års stipendiater

Stipendienämndens Sven Ivarsson, OG Bengt Hammarberg, Albin Edins Pappa, Emilia Usselmann, Vilda Backlund, Alexander Nilsson, vOG Lars Brikzen och Stipendienämndens Clas-Åke Johansson. Foto Patrick Lindahl

Foto: Patrick Lindahl

Lite grann om Alexander Nilsson (Ledarstipendiet):

 

Att kunna följa utvecklingen hos unga människor och se dem prestera på idrottsplan och kanske vinna – ja det är belöningen för en ungdomsledare.

 

En ledare kan också vara en vinnarskalle! Vi har en här idag i form av Alexander Nilsson, tränare i medel- och långdistans i Mölndals AIK – där han inte bara tränar ungdomar utan numera också seniorer. Det är ju dit ungdomarna kommer!

 

Vi vet att du tränar 17 aktiva som du utformar individuella träningsprogram för! Otroligt bra! Det är ledarskap det!

 

Vi vet också att en av dem som varit med från början har mycket stora framgångar i år. Din adept Jonathan Grahn som slagit juniorrekord för 19-åringar sju (7) gånger om!

 

Sedan vet vi att Du och dina medtränare fått en fin bredd i gruppen – vilket resulterade i 11 medaljer, varav 4 Guld på USM och JSM!

 

Foto: Patrick Lindahl

Lite grann om Vilda Backlund, IK V:a Mölndals Judoklubb:

 

Vilda Backlund, 18 år – kommer från IK Västra Mölndals Judoklubb, där hon började redan vid 6 års ålder! Oj!

 

Den här tjejen får vi hålla koll på i framtiden! Hon tog sitt första SM-Guld 2019 som 14-åring (hon fick dispens för åldern). Sen dess har det blivit fler medaljer i både guld och silver. MölndalsPosten gav henne tidningens idrottspris 2019.

 

Guld på Nordiska Mästerskapen de senaste åren!

 

Du har som mål att nå toppen i din idrott och har siktet inställt på både OS och VM framöver. Med den meritlistan du gett oss – tror vi du kommer dit!

 

När man har tittat på judo, så är det mycket golvkontakt. Man kastar varandra. Pang! Men det ser ut som om att ”det gjorde inget”. Man slår sig inte, ser det ut som? Jag skulle också vilja ramla utan att slå mig. Du kanske kan visa hur man gör, en vacker idag? Kan man komma å titta på en judo-träning?

 

Det är en fantastisk satsning du har gjort och gör, sen du var 6 år. Vi lyckönskar dig verkligen och hoppas vår lilla erkänsla, kan stimulera din fortsatta karriär.

 

Foto: Patrick Lindahl

Lite om Emilia Usselmann, dans, Team Gothenburg Elite Dance (Team GED)

 

EMILIA USSELMANN – den här tjejen är elitdansare. Hon är med i Team Gothenburg Elite Dance, alltså Team GED.

Dans - en ganska undanskymd sport i Sverige, men stort internationellt kanske. Och som många av oss njuter av, när vi råkar se uppvisningar i TV osv.

Emilia; Du dansar lite olika danser, nånting som heter Standard, Latin och Tiodans. Du har också en danspartner: Adam Mamrak.

Vi är så nyfikna – när och var dansar du eller ni i Göteborg, så vi får titta på er!? Eller du kanske kan dansa för oss – här finns ju plats???

Nu vet vi att du redan haft flera framgångar, både som solodansare men också med din danspartner. Ni tävlar i både EM och VM!

SM-silver 2022 och ett SM-Silver i år smäller högt!

Det kostar en och annan krona i sporten förstår vi, där man får betala allt själv. Vi hoppas vårt stipendium ger en liten uppskattning.

Foto: Fredrik Aremyr

Lite grann om Albin Edin:

 

ALBIN EDIN - En ung framgångsrik sprinter – redan!

Han är 17 år och tävlar för IFK Göteborg Friidrott.

Huvudgrenen är 11 meter häck – men kör också 100 och 200 meter.

I år vann du Ungdoms-SM: 110 m häck på 14,19 – woaw! Du är ETTA i Sverige på just 110 m häck!

Å på 100 m vann du dessutom Världsungdomsspelen i år!

Du går andra året på Friidrottsgymnasiet – och har satt upp lite mål som du ska nå nästa år; U20VM och sen U20EM 2025 och mer framöver.

2022 års Stipendiater

Stipendienämndens Sven Ivarsson, OG Bengt Hammarberg, Jonathan Grahn, Lukas Jacobsson, Magnus Gustafsson och Svea Sahlins morfar Bertil Sahlin, vOG Clas-Åke Johansson och Stipendienämndens Mats Strömberg. Foto Patrick Lindahl

Magnus Gustafsson
Foto: Patrick Lindahl

Ja, du är en av våra största tennislegender från Göteborg! Din karriär har kantats av idel framgångar inom världstennisen. Du blev en av de stora eleganterna på tennisbanan å gav aldrig upp och jag tror alla här har följt dej både på läktaren, i radio och i TV-kanaler. Och vi kommer ihåg. Inte bara den goda tennismatchen – utan även ditt goa’ leende!

Och nu när vi fick ett tips om vad du gjorde nu – är det precis det som ledarskapet går ut på; Att från början, helt ideellt, samla ungdomar, att coacha praktiskt och upptäcka deras talang samt att följa upp ”den rätta vägen” till framgång. ”Du är som handen i handsken!” för det uppdraget. Du kanske lever din dröm just nu!?

 

Vi vet att du under ca 20-30 timmar per vecka i 10-11 års tid, ofta fredag- och lördagskvällar och andra obekväma tider, helt ideellt försökt bygga upp svensk tennis juniorverksamhet (i synnerhet i Göteborg) med dina projekt; ”Smålirare”, ”Tennislirarna” och ”Kleinplayers” genom lag- och grupparbete i den individuella sporten; TENNIS!  Och du gör det med glädje och är därmed en oerhörd eldsjäl som man sällan stöter på nuförtiden.

 

Man har sagt oss att du brinner verkligen för Svensk Tennis och för att tennisjuniorerna skall få en så bra och positiv uppväxt som möjligt. Vi vet att flera av ungdomarna redan har nått bra resultat både nationellt och internationellt. Vi vet också att du har koll på varenda tennisspelare i hela Sverige, junior som senior.

 

En sak till som tilltalade oss speciellt är ditt engagemang för Ågrenska, där du är med och arrangerar ett ”Ågrenska Tennis Tournament” där du och andra proffs, gratis spelar mot betalande tennisspelare (såna som vi) och där bidraget oavkortat går till Ågrenska. (applåd kanske?) Stort!

Så det var ganska enkelt för oss i Idrotts-Orden att kunna ge dig erkänsla och belöning för din idealitet och hängivenhet till din idrott. Vår Ordens-General Bengt Hammarberg kommer nu att överlämna ett stipendiediplom till dig.

Jonathan Grahn Friidrott
Foto: Patrick Lindahl

GRATTIS till Landslagsplatsen i Finnkampen! Det är stort att få representera Sverige i denna traditionella och prestigefyllda Finnkamp som hela svenska folket kunde se i TV, eller hur? Och bra gick det också!

 

Du har varit lite av en ”allätare” när det gäller idrott genom åren, ända sedan du var 5 år! Det blev fotboll först – i Dalens KFF. Å sedan judo, simning, innebandy och hockey. En riktig idrotts-kille!

Men vid 10-års ålder blev det friidrott på Mölndal AIK’s sommarläger och på den vägen är det.

 

Vid Ungdoms-SM 2019 tog du Guld på alla medeldistanserna. Då började väl elitsatsningen på just medeldistansen. Och sedan dess har det blivit ytterligare 17 SM-Guld från 800 m till 3000 m samt terräng. Vi vet också att du har ett Senior-SM-Silver på 1500 m – och har slagit en hel bunt andra rekord. Det måste ha känts stort att ha gått till final i Junior-VM på 1500 m t.ex.

 

Du är redan en fullfjädrad medeldistansare! Och är målinriktad på att utmana världseliten i de stora mästerskapen, som OS, VM och EM! Härligt!

 

Tyvärr är väl just svensk friidrott inte så penningstinn och man har t.o.m. dragit in sitt ”elitbidrag” överlag – så det är tufft att, som ungdom, kunna finansiera sin satsning mot svensk och utländsk världselit.

 

Vi inom Idrotts-Orden hoppas att vårt stipendium kanske kan hjälpa en bit på vägen. Vi önskar dig verkligen ett stort Lycka till!

 

Ta nu emot ditt diplom av OrdensGeneralen.

Lukas Jacobsson Bågskytte
Foto: Patrick Lindahl

Din resa startade när du var 11 år – i Lindome Bågskytteklubb – där man tidigare fostrat flera olympiska bågskyttar och världsmästare.

Och du har antagit utmaningen att ta dej till världseliten i bågskytte! Efter vad vi kan förstå är du på god väg. Men det kräver ju sin man – med många timmars träning både fysiskt och psykiskt, både på bågskyttebanan och i gymmet. Men du har kommit en bra bit på vägen har vi förstått. Dessutom tog du studenten i våras! Starkt jobbat!

 

En styrka du har, är att vara lyhörd för vad klubbens ledarskap vill hjälpa dig med i din elitsatsning. Jag vet att du vill ge tillbaka något till klubben. Det har ju resulterat i att du själv är huvudtränare för Lindome BK’s juniorer.

 

Sedan, att du debuterat i Juniorlandslaget i både VM och EM utomlands har säkert bidragit till din utveckling såklart. Det är stort att få representera Sverige i sådana sammanhang.

 

Landslaget tog ett Junior-EM-Guld i lag i Kroatien 2021 och du var 4:a individuellt där. 2’a i Nordiska Ungdomsmästerskapen i Sverige 2021 och 3’a i Nordiska Ungdomsmästerskapen i Finland 2022. Meriter som hjälper till!

 

Nationellt:

1:a JSM fält, 2022

2:a JSM Tavla 2022

3:a SM inne, 2022

2:a JSM fält 2021

2:a JSM tavla 2021

Osv. osv.

 

Vi kommer att följa dej och räknar kallt med att få se dig på banan i något kommande OS!

Ta nu emot ditt diplom av vår Ordens-General

Svea Sahlin Segling
Foto:Cecilia Jonsson

Vår tredje Ungdomsstipendiat är seglartjejen Svea Sahlin, 19 år.

Hon blev uttagen att representera Sverige vid Senior-EM i Hyeres i Frankrike just denna helgen. Det betyder att hon seglar idag sitt första Internationella Seniormästerskap och kan inte närvara här idag. Men det gör däremot hennes anhöriga, mamma Charlotta, mormor Margareta och morfar Bertil Sahlin som får motta diplomet. (han seglar han också!)

 

Svea seglar Laser i OS-klassen ILCA 6. En Laser är en båt strax över 4 m. som har tre olika storlekar på riggar; 4.7, Radial och Standard. Radial är damklassens OS-klass. Svea seglade först 4.7 som ses som ingångsstorleken till båten. Numera seglar hon bara Radial då målet är att utvecklas så mycket hon kan, med den rigg som seglas på OS.

 

Svea har nu seglat Laser i 5 år och innan dess Optimist i 6 år. Eftersom seglingen bjuder på nya förhållanden hela tiden, så krävs både strategiskt och taktiskt tänk för att lyckas vinna racen. Seglingen är en sport där många presterar som bäst när de är mellan 20–30 år, samt att den kan utövas hela livet.

GKSS huvudcoach, Daniel Birgmark, har bara goda omdömen om Svea och menar att Idrotts-Ordens stipendium kommer att betyda mycket för henne.

 

Svea blev 2021 uttagen till Utvecklingslandslaget, som inom svensk segling är steget innan landslaget. Året innan var det Josefin Olsson som tog Silver på OS i Tokyo. Svea har redan etablerat sig på den svenska rankingen som 1:a i Juniorklassen genom att vinna SM-guld 2022 och räknas nu till Topp-3 i Sverige. Ambitionen är att utvecklas genom att omge sig med de bästa seglarna i världen. Hon tog också studenten i våras!

 

Hon har också skapat nära kontakt med de svenska OS-seglarna, som hon nu har som mentorer och coacher. Nästa mål är att etablera sig på den internationella rankingen och utmana seglarna utomlands. Vi vet att hon gjorde bra ifrån sig på Regattan i U21-VM i Villamoura, Portugal tidigare i år.

Dags för vår OrdensGeneral att dela ut Stipendiediplomet. Det är en stolt morfar Bertil Sahlin som tar emot diplomet.

2021 års Stipendiater
OG Bengt Hammarberg, Tyra Karlsson, Stina Bujalla, Adam Strandner, Marcus Wallmark, Peter Sjöberg och vOG Clas-Åke Johansson. Foto Patrick Lindahl
 
Peter Sjöberg Westcoast Sports Club
Foto. Patrick Lindahl

Peter Sjöberg (42),  driver sedan drygt 10 år tillbaka Westcoast Sports Club, för att engagera barn i idrott. Föreningen är medlem i Göteborg Fotbollförbund och i Västsvenska Idrottsförbundet

Verksamheten baseras på att allt skall vara roligt med mycket liten fokus på tävlingsverksamhet och ingen på elitverksamhet. Om någon vill gå vidare med tävlingsverksamhet har dessa slussats till IK Vikingen och deras verksamhet.

Antalet medlemmar i klubben är 143 män och 137 kvinnor = 280 medlemmar.

Verksamheten bedrivs inom fyra områden:

Simning: 142 aktiva i simningen.

Fotboll: 48 aktiva i fotbollen

Friidrott: 45 aktiva i friidrotten

Triathlon: 14 aktiva i Triathlon.

Till detta kommer ledare och föräldrar. 

Rekrytering sker på olika skolor.

 

Förutom att driva WSC är Peter Personal Trainer, idrottslärare på ISGR (internationella skolan vid Wavrinskys Plats) på låg-, mellan- och högstadiet samt simlärare för barn med simskola i Västra Frölunda och Högsbo, The Happy Dolphin Swim School.

Stina Bujalla och Tyra Karlsson Kungälvs Roddklubb
Foto: Patrick Lindahl

Stina Bujalla 18 år - meriter i urval sedan 2019

2019 – Seger i dubbel vid Internationella Hamburgregatta för U17, svensk mästare i mix junior 4x, Silver på Junior nordiska mästerskapen i tvåa

2020 – Svensk senior mästare i Coastal fyra, junior EM silver Beach Sprint singel

2021 – Svensk mästare i junior singel, senior tvåa, senior fyra, senior åtta, Junior VM guld Beach Sprint i dubbel

 

Tyra Karlsson 17 år - meriter i urval sedan 2019                          

2019 - Seger i dubbel vid Internationella Hamburgregatta för U17, svensk mästare i mix junior 4x, Silver på Junior nordiska mästerskapen i tvåa

2020 – Svensk senior mästare i Coastal fyra, junior EM brons Beach Sprint mix dubbel

2021 – Svensk mästare i senior tvåa, senior fyra, senior åtta, junior VM guld Beach Sprint i dubbel

Adam Strandner Örgryte IS Brottningsförening
Foto: Patrick Lindahl

Adam Strandner 18 år

Örgryte IS Brottningsförening

De senaste åren har Adams brottning utvecklats väldigt mycket och han har visat en mogenhet och ett förstånd i brottningen som är väldigt sällsynt. Som brottare kombinerar han både strategi och offensiv teknik, vilket också är ovanligt

Meriter:

2021 1:a JSM 72kg

2020 1:a USM 71kg

2019 3st 1:a placeringar i European Leauge 65kg

2017 1:a Soft Touch Open

 

 

Gabriel Wallmark Örgryte IS Friidrott
Privat bild

Gabriel Wallmark 19 år

Örgryte IS Friidrott

Under sommaren 2021 skrev Gabriel historia då han lyckades vinna såväl Junior-EM i Tallinn som Junior-VM i Nairobi. Karriärens första SM-titel för seniorer erövrade han i Borås. Han debuterade i seniorlandslaget i samband med Finnkampen i Stockholm.

Som grädde på moset slog han svenskt juniorrekord på båda juniormästerskapen. Först slog han till med 16.39 m i Tallinn (två gånger om!). I Nairobi plussade han på ytterligare 4 cm när han flög hela 16.43 m! Det tidigare juniorrekordet tillhörde en viss Christian Olsson och löd på 16.30 m...

 

2019 års Stipendiater
vOG Clas-Åke Johansson Naemi Johansson, för John Hallquist/Lithén (Anders Hallquist/Lithén), OG Bengt Hammarberg, för Suldan Hassan (Kurt-Roland Ljung), och Marie-Louise Hamrin. Foto Patrick Lindahl
 
Naemi Johansson, Taekwon-Do – Frölunda Taekwon-Do

Har tränat Taekwon-Do sedan 6 år åldern, Naemi tävlar inom tre grenar; sparring, tul och specialtekniker.

Förutom sitt eget tränande och tävlande ansvara Naemi två åldersgruppers träning 4-8år och 9-12år.


·       Guld i Sparring SM 2018 och 2019

·       Silver i tul SM 2018

·       Flera medaljer i Svenska Taekwon-Do ligen under 2018

·       Flera medaljer i Östlandscuo i Norge 2018

·       Brons i tul SM 2017

·       Lagbrons i lagtul World Cup i Ungerns 2016

·       Svart bälte 2018, målet är nu att ta svart bälte av andra graden och komma med i landslaget


Taekwon-Do;s Mål

·       Artighet

·       Ärlighet

·       Uthållighet

·       Självkontroll

Okuvlig anda, att aldrig ge upp.
Marie-Louise ”Midde” Hamrin Örgryte Friidrott

Började spela basket i Högsbo, men även fotboll med Högsbo AIK, Friidrott med IK Vikingen. Basket blev den sport Midde satsade på först.

Basket

2 SM guld med Högsbo och 1 junior SM

Lamars University i Texas på ett basketstipendium. Där blev det så småningom satsning på friidrott och löpning.

Friidrotten

14 SM guld i löpning. Van damklassen på det första Göteborgsvarvet, har slagit svenskt rekord 7 ggr.

Var med på maraton i Los Angeles OS 1984. Första gången damerna fick vara med på Maraton.

Idrottslärare på Kannebäcksskolan


Tillsammans med Andy Senorski har hon en träningsgrupp med många talangfulla löpare i Örgryte.

John Hallquist Lithén, Tennis, GLTK
bild: Henrik Gustavsson

Mängder av medaljer I finaler i ungdomstennis från 12 år åldern

·       Svensk juniormäster inomhus i januari 2018

·       Tog sin första ATP poäng p herrarna världsranking i maj 2018

·       Vann Båstads P18 i juni 2018

·       Fick som 17åring ett wild card till Båstadstennisen i juni 2019 där han kmnappt förlorade mot Constant Lestienne, rankar 199 i världen

·       Blev 3a på sommartourens slutspel för herrar och svensk Juniormästare utomhus i augusti 2018.

Suldan Hassan, Ullevi FK
Bild: Bildbyrån

Flyttade med familjen från Somalia till Sverige när Suldan var 11 år. Familjen bosatte sig i Alingsås och det var där löparkarriären började.

2018 var Suldan nära att lägga ner sin löpning pga. skada men som tur var beslöt han sig för att satsa vidare.


Suldan springer fler distanser; 800, 1500, 3000 hinder, 5000 och 10000meter, men även terränglöpning och hinder.

·       7e bästa svenska tiden på 5000m med tiden 13.31,35 2019

·       5e plats på U23EM

·       Guld på 5000m på SM 2019

·       Silver på 5000m på SM 2018

·       Flera medaljer i stafetter och terränglopp


All detta trotts blind på ena ögat

Sedan ett år tillbaka tränar han med Ulf Friberg och målet är att nå sin fulla potential.

2018 års Stipendiater
Ordens General Bengt Hammarberg, Ludvig Sjöström, Per Skoog, Daniel Aronsson, Per-Ingemar Bujalla, Gael de Coninck och vice Ordens General Clas-Åke Johansson
 
 
Gaël de Coninck IO - Stipendiat
Friidrott – Sävedalens AIK, 17 år

·      Silver på 800 m vid U-OS 2017

·      Med i SAIKs guldlag på K 4x800 m vid stafett-SM

·      Fjärdeplats på K800 vid friidrotts-SM

·      Toppar svenska årsbästalistan 2018 för F17 på 400, 800, och 1500 m

·      Svenskt juniorrekord inomhus på 800 m, 2:05.43 när hon kom tvåa på senior-SM

·      Rankad trea i Europa i F17-klassen 2018.

Per-Ingmar Bujalla och Daniel Aronsson IO- Stipendiater
Rodd – Kungälvs Roddklubb, 17 år, (delat stipendium) 

Per-Ingemar Bujalla

·            2014 – Svensk Ungdomsmästare i Singel, 2:a i Dubbel med Daniel

·            2015 – 3:a Ungdoms SM

·            2016 – 3:a i Storö Internationelle Regatta Fyra

·            2017 – 1:a i Ungdoms SM Fyra

·            2018 – Nordisk mästare i Åtta med bl.a. Daniel

Daniel Aronsson

·            2014 – 2:a i Svensk Ungdomsmästare i Dubbel med Per-Ingemar

·            2015 – 1:a Ungdoms SM Dubbel

·            2016 – 1:a Ungdoms SM Dubbel

·            2017 – 2:a i Ungdoms SM Fyra

·            2018 – Nordisk mästare i Åtta med bl.a. Per-Ingemar

Per Skoog - IO - Ledar Stipendiat
Sävedalens AIK

Några av Pers löpare som varit framgångsrika i år:

·         Andreas Kramer: EM-silver, SM-guld på M800 m både inomhus och utomhus vid Friidrotts-SM. Näst bästa U23-tiden i Europa, nytt svenskt rekord

·         Gaël de Coninck: se ovan

·         Sara Christiansson: dubbla SM-guld K22 (1500 + 5000 m), dubbla guld (1500 + 5000 m) vid Nordiska-Baltiska U23 mästerskapen. Rankad fyra i Europa på 5000 m i U23-klassen. Bronsmedalj på senior-SM på 5000 m

·         Amelie Svensson: Guld 300m hinder vid Nordiska-Baltiska U23 mästerskapen. (Amelie är baserad i Tyskland, så Per kan inte ta åt sig hela äran)

·         SAIK:s stafettlag: SM-guld på K4x800 m och K3x1500 m, där bl. a. Gaël, Sara och Amelie deltog


Per driver också en löpargrupp, som heter Bannister Running

Ludvig Sjöström - IO- Benny Roséns Stipendiat
Göteborgs rullstolsbasketklubb, GRBK, 16 år

Ludvig började träna basket som 9åring och har med ett par längre uppehåll för operationer hållit fast vid denna idrott.

11 år gammal började han träna med U-laget och A-laget och har utvecklats enormt sedan dess. Han har spelat med GRBKs A-lag i tre säsonger och är nu en av nyckelspelarna.

Ludvig gjorde som den yngsta spelaren någonsin landslagsdebut (för seniorer) sommaren 2017 då han deltog i EM på Teneriffa. Hans deltog även i EM i Belgien och var den enda deltagaren i turneringen som var född på 2000 talet

2017 år stipendiater
Översta bilden till vänster, Fr.v. Bengt Hammarberg, Anders för Katrin Klaup, mamma för Caijsa Hennemann, Carl Bengtström, Anastasia Ponomarenko och Åke Skjöldberg.
I-O- Göteborgs - Ungdomsstipendier gick i år till:
Anastasia Ponomarenko, GF Energo, Rytmisk gymnastik,
Caijsa Hennemann, Ullevi TK, Tennis.

Benny Roséns Minnesfond tilldelades:
Carl Bengtström, Örgryte IS, Friidrott.

IO-Göteborgs Ledarstipendium gick i år till:
Katrin Klaup, Ullevi FI, Friidrott
 
 
Företagare vill du annonsera HÄR ?
Kontakta, mats@elgstrand.one
Gynna våra sponsorer de gynnar oss