SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrotts-Orden

Idrotts-Orden - "Mens sana in Corpore sano" *
* en sund själ i en sund kropp
Wilhelm Friberg instiftade  vår Orden 1894.
En pionjär som var med och startade många idrotter i landet och som myntade våra ledord (ovan)
Wilhelm Friberg

En regnig söndagseftermiddag den 4 december 1887 samlades tolv ungdomar i Villa Carlslund. De höll till i ett rum på andra våningen, det sparsamma möblemanget bestod av en nygjord träbänk, ett bord och en lånad stol. Mötet varade någon timme och till ordförande i den nya föreningen som fick namnet Örgryte Idrottssällskap valdes Wilhelm Friberg, en post han kom att inneha ända fram till 1926. 
På ett möte två veckor senare bestämde man att klubbfärgerna skulle vara rött och blått, kärleken och trohetens färger. Sin idrottsplats som stod färdig redan vid årsskiftet gav man i sann fornnordisk anda namnet Balders Hage. 
Inne på Lisebergs nöjesfält, på den plats där Balders Hage var belägen, finns idag en minnessten uppsatt till minne av idrottsplatsen och ÖIS grundande. Även åkattraktionen Balder är uppkallad därefter.  

Landets modernaste idrottsanläggning
I takt med att Örgryte Idrottssällskap växte och idrotten utvecklades stod det klart att Balders Hage började bli otidsenlig och behövde rustas upp. Under åren kring sekelsskiftet gjordes därför, under ledning av en mycket entusiastisk Wilhelm Friberg, en för sin tid mycket omfattande ombyggnad. Nu fick sällskapet bland annat nytt klubbhus, omklädningsrum, materialrum, läktare och en pampig högtidssal. Man hade två separata tennisbanor, nya löparbanor och en för sin tid fotbollsplan i toppklass. Anläggningen blev mycket populär och lockade till sig en hel del utövare från andra föreningar i staden. Att påstå att Örgryte dominerade kraftigt inom både fotboll och friidrott är ingen överdrift. Noterbart är att även den nybildade föreningen IFK Göteborg under en kort tid spelade sina matcher på planen.

Utvecklingen inom idrotten gick fort och trots den väldiga satsningen visade sig Balders Hage snart åter vara för liten och omodern. Planer på anläggandet av en helt ny anläggning påbörjades därför. I februari 1908 skrev Wilhelm Friberg, på sällskapets vägnar, kontrakt med Göteborgs stad om att arrendera en stor tomt öster om nuvarande Skånegatan, strax norr om Korsvägen där Svenska Mässan är belägen. Redan i september samma år kunde man efter ett idogt arbete och med stora ekonomiska uppoffringar inviga sin nya anläggning som på Fribergs inrådan döptes till Walhalla. Invigningen skedde i samband med en fotbollsmatch mot tyska Viktoria Berlin. Trots regnigt och kulet väder lockades en stor publik och runt  300 idrottare till arenan.  

När Walhalla invigdes var det landets modernaste idrottsplats med riktiga kolstybbsbanor och en fotbollsplan med gräs, allt med fastställda internationella mått. Året efter arrangerade man SM i friidrott där ÖIS tog sju av nitton SM-guld. Och med framgångarna och den nya moderna arenan ökar tillströmningen till klubben ytterligare.

Två andra män bredvid Friberg som i stor utsträckning såg till att Walhalla blev verklighet var Hugo Levin och Carl Helgesson. Det var med dessa båda herrars hjälp som han kunde och vågade projektera och satsa på  detta för sin tid enorma projekt.

"Han är en idrottens banbrytare i vårt land, den framstående organisatören och ledaren, och den stora mängd förtroendeuppdrag han hedrats med vittna om hur högt uppskattad han är bland våra idrottsmän i skilda läger"

Dock fortsatte han att arrangera tävlingar för ungdomar vid klubbens ursprungliga idrottsplats Balders Hage, även efter det att ÖIS lämnat arenan. Han var alltid mån om att det fanns gott om priser inför tävlingarna. Även en och annan folkfest anordnades i Balders Hage på initiativ av den förre ordföranden. Mer om Wilhelm Friberg kommer du att kunna läsa i kommande nummer.

 
Företagare vill du annonsera HÄR ?
Kontakta, mats@elgstrand.one
Gynna våra sponsorer de gynnar oss