SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrotts-Orden

Ärtluncher
Under höst och vår träffas vi en gång i månaden för att äta ärtor och lyssna på någon interessant föedragshållare, dessutom så är det  en och annan quiz.
Platsen är Vikingars Fäste vid Slottskogvallen.
Ärtlunch med Leif Blickander 21/3 2024

Fler bilder (+4) >>
Foto: Patrick Lindahl

vi var ca 32 st församlade för att lyssna på Leif Sockander och hans arberet med rehabilitering av bla hjärnskakningar,

föredrget varade i 1,5 timma och det var en andäktig tystnad i lokalen, man kunde nästa höra en nål falla till golvt.

Ärtlunch med Erik Hamrén 22/2 2024

På ärtlunchen i Februari gästades vi av Erik Hamrén. Han berättade om sin karriär som förbundskapten och även som klubbtränare.  

Ett inspirerande föredrag med Erik i högform. Han kom även in på hur han ser på detta med lagbygge.

Jämförde bl.a med Ior (Nalle Puh). Det får inte finnas för många Ior i laget. Han pratade dessutom om ”Shining” som han anser är viktigt.

Spelare med Shining (självförtroende, positiva etc)  Zlatan var en spelare med Shining. Tiden gick fort och jag tror att vi gärna hade suttit kvar och lyssnat ytterligare en stund,

 

Den 4 november 2009 tog Erik Hamrén över efter Lars Lagerbäck som svenska landslagets förbundskapten. Efter EM i fotboll 2016 avgick han och lämnade över uppdraget som Sveriges förbundskapten. Det var ingen större överraskning att han blev förbundskapten. Hamrén har flera framgångar bakom sig som tränare med cuptitlar i Sverige och ligaguld både i Norge och Danmark med Rosenborg och Aalborg. Han hade även fått pris som årets tränare i Danmark och 2007 slog Aalborg BK ut Sampdoria från EUFA-cupen under Hamréns ledning. Det var första gången någonsin som ett danskt lag lyckats slå ut ett italienskt i en stor cup. Erik har även varit förbundskapten för Island. I Sverige har Erik bl.a varit tränare för Brommapojkarna, Degerfors, AIK, Örgryte.

Clas-Åke

Ärtlunch med Bosse Karlssonden 18/1 2024

Bosse började döma 1977, blev allsvensk domare 1983 och internationell 1985. Höjdpunkterna i karriären är deltagande i EM 1992, VM i USA 1994 samt att döma finalen i Cupvinnarcupen 1991 mellan Barcelona och Manchester United.

Efter avslut som aktiv blev Bosse domarbas i Sverige mellan 1995 och 2018 samt medlem i UEFAs domarkommittee`2006-2019. Parallellt med detta var Bosse internationell domarobservatör i 356 matcher. 

Vi fick lyssna på många goa händelser från Bosses karriär. 

Ärtlunch med Janne Jingryd den 12/10 2023
Ladda album (+12 bilder) >>

Vi var ca 35 personer som fick lyssna på en mycket spännande och lite annorlunda berättels om Jannes liv, framför allt inom TV och som Rockstjärna.

Ärtlunch med Martin Fredman (SFF) den 9/2 2023
Ladda album (+18 bilder) >>

Februaris ärtlunch med Martin Fredman från Sv. Fotbollförbundet blev välbesökt. Martin berättade om dom problem man har inom världsfotbollen, inte minst i Europa. Hat och hot ett av problemen. Spel med risk för matchfixning, ett annat.  Även Sverige har problem som man försöker få bukt med. Ett intressant föredrag som var uppskattat

Ärtlunch med Erik "Myggan" Uddebom 19/1 2023
Ladda album (+16 bilder) >>

Januari månads ärtlunch var populär, mer än 40 personer kom för att lyssna på vår ”egen” Erik ”myggan” Uddebom som berättade om sin karriär och lite om sin civila karriär. Som vanligt hade vi Janne Jingryd som intervjuare.

Myggan var med redan på OS i Melbourne 1956 och därefter OS i Rom 1960. Som bäst en 6:e plats i diskus.

Svensk mästare blev han åtta gånger i kulstötning och två gånger i diskus under åren 1955-64.

Totalt vann han tio guld, nio silver och fyra brons under åren 1954–68.  Dessutom vann han SM i tyngdlyftning 1964 och 1965.

Han satte elva svenska rekord i kulstötning mellan 1956 och 1962 (hade kvar det till 1966) och hade också rekordet i diskuskastning 1960-62.

 

Ärtlunch med Magnus "Gusten" Gustafsson 15/12-2022
Ladda album (+14 bilder) >>

Decembers gäst på ärtlunchen var ingen mindre än tennisspelaren Magnus Gustafsson som i år tilldelades IO:s ledarstipendium 

Magnus hade grus som favoritunderlag och vann totalt 14 singeltitlar på ATP touren, bland annat Swedish Open i Båstad fyra gånger vilket är rekord. 1998 ingick han i det vinnande Davis Cup-laget i finalen mot Italien. I Grand Slam-sammanhang nådde han en kvartsfinal i Australian Open som bäst år 1994.

Han rankades som bäst på tionde plats i världen (juli 1991). Den professionella karriären sträckte sig från 1986 till 2002.

Vi fick lyssna på en engagerad Magnus som berättade om sin karriär och vad han sysslar med idag.  Bl. a berättade han att han nog är den enda person som bott på tre hotell samma natt.  Allt för att kunna få sova inför en match dagen efter. Tågen på Köpenhamns central störde nattsömnen.

Janne Jingryd, vår intervjuare, ställde dom rätta frågorna.  Det blev många skratt och applåder.  En värdig Ledarstipendiat. 32 ärtätare denna gång

 

I samband med lunchen avtackades Roland som hållit i ärtluncherna under många år. Bl. a hedrades han med en sång komponerad av vår nya ärtgeneral Thomas Weiner.

Hyllningssång till den avgående Ärtgeneralen
 
Ärtlunch med Lennar Wing den 17/11-2022

På ärtlunchen i November gästades vi av Lennart Wing. Örgrytes legensdariska vänsterback.Han spelade nio säsonger i Örgryte IS A-lag 1959-68 och gjorde 36 A-landskamper samt tre B-landskamper 1960-65. Under åren 1964-67 var han proffs i skotska Dundee United FC. Lennart arbetade som brandman (grodman) vid sidan av fotbollskarriären och var från 1974 brandchef i Västra Frölunda under många år.

Vi var drygt 30 ärtgubbar som fick lyssna när Lennart intervjuades av Janne om sin spännande karriär i Sverige och Skottland. Om vi jämför med idag så var det inte några stora pengar i fotbollen på den tiden.  En vunnen match med ÖIS betalades med 150,00!

Ärtlunch med Stefan Thylin 20/10-2022

Så har vi genomfört höstens andra ärtlunch med 25 lunchande IO och LS medlemmar.

Idag fick vi lyssna på Stefan Thylin, känd sportjournalist både i Radio, TV och tidningar. Inte minst Tipsextra och Aftonbladet.

Vi fick en timma där Stefan berättade om sin karriär. Många kul episoder genom åren. Det var lättare förr som Stefan sa.

Idag är det rena Fort Knox runt fotbollens stjärnor. Det var enklare förr.

 

Nu hoppas vi att få se minst 35 personer i November då vi får besök av Lennart Wing, legendar från Örgryte IS och Dundee United. Lennart hjorde dessutom 36 A-landskamper.

 

Clas-Åke

 

Ärtlunch med Suldan Hassan 20/3 2022
Ladda album (+10 bilder) >>

Denna gråkalla mars dag var vi 26 tappra som fick lyssna på Suldan Hassans mycket intressanta resa genom livet, så här långt.....

Suldan berättade om sin uppväxt från Somalia till Alingsås vidare till Göteborg,

Redan som liten blev Suldan genom en olyckshändelse blind på höger öga och de har visat sig hämmande på löparbanan att inte kunna se konkurenter i ögonvrån och att helt behöva förlita sig på sin hörsel.

Trotts detta så har Suldan kunnat titulera sig svensk mästare på 5000m

Redan 2019 uppmärksammade IO Suldans framfart på löparbanorna och i samband med Högtidsdagen det året utsågs han som en av ungdomsstipendiaterna.

Suldans stora mål är OS i Paris 2024 och i närtid är det VM i USA i juli och EM i Munchen i augusti som all träning inriktas mot.

Förutom sina sportsliga prestationer berättade Suldan också engagerat om ett projekt som innebar att han samlade ihop 40 datorer vilka skänktes till en skola i hans gamla hemland Somaliland vilket medförde att en särskild datasal kunde inrättas på denna skola!

Avslutningsvis gavs möjlighet för de närvarande bröderna att ställa frågor och dessa handlade bland annat om träningsupplägg, steglängd och kosthållning.

Med en rungande applåd, lyckönskningar inför framtiden och en gåva avslutades intervjun med Suldan Hassan.

 

Christer Krohn

Ärtlunch med Janne Hansson 16/12-2021
Ladda album (+10 bilder) >>
 

Denna gång blev vi till sist 27st församlade ärtsoppe ätare, någon föll bort och någon kom till....

Vi fick lyssna på Janne Hansons berättelser som journalist på GP

Ärtlunch med Erika Johansson 20/2-2020
Ladda album (+24 bilder) >>
Denna gång var det 54 personer som var sugna på ärtor, pannkaka och att lyssna på Erika,
50 av dessa dök upp, rekord igen…….
Erika berättade om sin fantastiska karriärs med och motgångar, och allt började när hon var 7 år och något som kallades friidrottslek i Härryda.
Som 12åring började Erika träna med MAIK med mer inriktning på de olika friidrottsgrenarna och framför allt att TÄVLA.
Som 15åring blev Erika NM mästare i mångkamp.
1989 så tjatade hon sig till att få åka på junior EM i forna Jugoslavien, och efter att ha presterat hopp på 6,19 2ggr så fick hon åka. Väl där så hoppade Erika helt respektlöst 6,50. Framgångarna ledde till än mer tävlande i diverse mästerskap.
I VM i Sevillja kom Erika ”bara” 10a för nu hade prestations tvivlen börjat dyka upp.
Efter att ha slagit svenskt rekord på 6,99 i Lausanne så var nu Erika en given medaljör i OS 2000, åtminstone enligt svensk press och vänner,
nu gjorde sig tvivlen påminda igen…”kan jag verkligen göra detta    vad skall jag säga till pressen om jag misslyckas”..etc etc. det blev bara 3 hopp….
Efter lite skadeproblem blev det bara några få tävlingar 2001 så var karriären tillända.
Idag jobbar Erika som träningsinstruktör på en välkänd Gymkedja och är även tränare i MAIK


Ärtlunch med Mats Gren 23e januari 2020
Ladda album (+17 bilder) >>
All time high, 53 lunchgäster denna gång, med Mats Gren som gästtalare.

Mats berättade om sitt liv som fotbollsspelare och tränare.

Mats växte upp i Falun och spelade där med Borlänge men fick Blåvitts Anders Bernemars ögon på sig 1983, kom till Blåvitt -84 gick sedan till Grasshoppers i Zürich, Schweiz, Där spelade Mats i 15år och stannade som tränare i ytterligare 9 år med att träna allt från de yngsta till assisterande i A-laget. Han slutade spela boll som 37 åring och då hade han gått från att vara forward till central mittback.

Sedan blev det 2.5 år som tränare i Vejle innan han kom till Jönköping och åter till Blåvitt 2014 som sportchef, nu är han nybliven tränare hos Kopparbergs/Göteborg FC, med idel nya utmaningar framför sig.

Ärtlunch den 12 december med Anders "Bros" Broström som talare
Ladda album (+10 bilder) >>
Även denna lunch var vi +40 personer närvarande.
efter ärtor, pannkakor och kaffe så började det med att Lyckans Soldater delade ut sitt Ledarstipendium,
denna gång till Jan Mellgren som är ordförande för Göteborgs Hockey Club (GHC).
Janne Jingeryd fortsate sedan med att intervjua "Bros" om anekdoter från hans 8 år som elitspelare i Västra Frölunda.
Tänk va det sker en massa i kulisserna som man aldrig får reda på......

Prisutdelning för poängpromenaden avslutade denna dag som sig bör.

Ärtlunch den 21a november med Ove Andersson som talare
Ladda album (+9 bilder) >>
Denna lunch var vi återigen över 40 Bröder som andäktigt lyssnade på Ove Andersson som berätta om Ostindiefararen Götheborg.
Sicken berättare Ove är.......
det var så man kunde höra en knapplnål falla till golvet när Ove på rekti götebosska tog oss med på en resa ända till Kina med Götheborg på 1700talet

 

Ärtlunch den 24e oktober 2019 med Lars-Åke Björk som gästtalare
Ladda album (+13 bilder) >>
 
Ärtlunch den 21mars 2019 med Björn Nordqvist som gästtalare
Ladda album (+11 bilder) >>
Torsdagen 21 mars var det dags för säsongens sista ärt-lunch vid Vikingars fäste. Hela 46 matglada bröder och soldater hade hörsammat kallelsen. Värden Roland Jonsson hälsade den stora skaran välkommen och ett speciellt välkommen till dagens gäst Björn Nordqvist och han konstaterade då att Björn faktiskt är populärare än självaste Bebben Johansson. Denne hade veckorna före samlat några färre besökare. Det är inte dåligt att en f d Hallsbergs-bo kan vara populärare än hela Göteborgs Bebben……… Janne Jingryd skötte föredömligt intervjun med Björn. Samtalet kom att handla om hur han som ung pojke kom till Norrköping, där han under nio år kom att även ägna sig åt både bandy och ishockey på ganska hög nivå. Hans resa fortsatte sedan till Holland där han stannade i tre år. Sedan avslutades ”storfotbollen” i Göteborg och IFK, där Anders Bernmar under lång tid engagerat sig att få hem Björn till Sverige. Fotbollslivet bestod också av 115 landskamper. På minnet fanns självklart VM 1974 och det dramatiska ”snökvalet” 1973 i Gelsenkirchen. Någon frågade om ersättningen som proffs och Björn menade att månadslönen på den tiden motsvarade vad nutidens spelare tjänar på en förmiddag. Avslutningsvis kom han in på att han varit ”skådespelare” och deltagit i bl.a. Bo Widerbergs film Fimpen. Björn avtackades med stora applåder. Därpå hölls prisutdelning för ”promenaden”, vilken hade anknytning till vissa av våra landskap. Exempelvis att militären kallar Karlskrona för Pinan och att al oftast är träslaget i träskor. Två deltagare hade alla rätt och vinnare blev Leif Larsson (känd från TV). I höst fortsätter ärt-luncherna med nya föredragshållare, nya frågor och priser och alla är välkomna.

Rätt tipsrad: fråga 1-2(långe Erik), fråga 2-x(Sleipner), fråga 3-1(Pinan), fråga 4-1(Sten Wall), fråga 5-1(Kroppefjäll), fråga 6-1(Alma), fråga 7-X(Uer), fråga 8-2(Lasse Dahlqvist), fråga 9-X((al), fråga 10-2(Åsunden)

Skiljefråga; 49kommuner


P-O Eriksson

Ärtlunch 21a februari 2019 med Pelle Crona
Ladda album (+8 bilder) >>
Vi var 30 st som åt god ärtsoppa, svarade på frågor och lyssnade på Pelle Crona.
Pelles huvudsakliga arbete är i dag att driva Väldsungdomsspelen i friidrott, dessa spel startade 1996 och har på denna tiden vuxit till att bli Europas största ungdomstävling och sveriges största senior tävling.Under de tre dagarna som tävlingarna pågår arbetar 300 frivilliga funktionärer vara 40 lagar maten till deltagarna.
Ärtlunch med "Bebben" 24 januari 2019
Ladda album (+8 bilder) >>
Succen fortsätter för våra ärtluncher, denna gång var vi 41st I-O och V6 bröder som åt ärtor och lyssnade.
Januari månads föredragshållare var Bertil "Bebben" Johansson, den gamle IFK ikonen.
"Bebben" intevjuades av Peo Borg till mycken glädje för åhörarna.
Ärtlunch med föredrag av Jasmin Krohn 6e december 2018
Vi var ca 25 entusiastiska ärtsoppeätare som kom och lyssnade på ett mycket intressant föredrag av Jasmin Krohn.
Jasmin tävlade för IFK Göteborg och deltog under sin karriär i tre olympiska spel: 1988, 1992 och 1994. Hennes specialitet var de längre distanserna.
Sitt bästa resultat nådde hon i Calgary 1988 då hon slutade på åttondeplats på 5 000 m.
Jasmin är numera journalist och fortfarande aktiv som ledare.
Ärtlunch den 15e November 2018 med Magnus Wislander
Ladda album (+8 bilder) >>
Lite blandade bilder från lunchen
Ärtlunch reflektion av Jan ”Kraka” Bergström.

Idag var jag på underbart go ärtlunch med Lyckans goa soldater och Idrottsordens goa kamrater. Det bjöds också på goa pannkakor som efterrätt å sen gott kaffe å liten nyttig go havrekaka med "chokela" samt en poängpromenad inne i lokalen. Föredragshållare denna gång var ingen mindre än Världens bästa handbollsspelare goe Magnus Wislander som intervjuades av vår goe medlem GoJanne Jingryd som verkligen är perfekt i sin roll. Det blev en riktig "höjdare" tyckte vi alla som var där och som gammal go RIK-are kände jag mycket stolthet och glädje att goe Magnus varit vår klubb trogen i nästan hela sitt långa fantastiska handbollsliv. Började spela handboll i goa Tuve, kom till RIK som 17-åring där han spelade tillsammans med "dreamteam" innan han blev proffs i Kiel, Tyskland där han också blev otroligt omtyckt och beundrad. Sen tillbaka till RIK som spelare innan han fortsatte som tränare och ledare vilket han fortfarande är.
Secken underbart Go trofast "gubbe" och som jag verkligen hoppas vill bli medlem i vår goa GoJanneklubb där också hela hans goa familj också "platsar"!

PS! Tusen tack GoRoland för din inbjudan till denna härligt goa intressanta ärtlunch!

Ärtlunch den 18e oktober -18
Vi var ca 30 bröder församlade denna Ärtlunch och förutom god lunch så fick vi lyssna till Martin från KRIS (Kriminellas Revansh I Sammhället) då han berättade sin livshistoria för oss, sicken resa...
 
Ärtlunch 17e November -17
ÄRTLUNCH OCH FÖREDRAG OM STATION GÅRDA

 

45 personer hade kommit till novembers ärtlunch på Vikingars fäste trots EU-möte och allt vad det kunde inneburit av trafikkaos.

Gunnar Anjou från Station Gårda/Gårdalänken berättade om detta alternativ till Västlänken.

Istället för att gräva upp Göteborg så bygger alternativet Gårdalänken  på en genomgångsstation i Gårdaberget längs E6:an.

Station Gårda kan betjäna alla tågslag: pendel-, region, fjärr- och snabbtåg.

Gunnar fick många frågor och en lång applåd efter sitt föredrag.

Frågan engagerar göteborgarna och enligt Gunnar är inte ”slaget förlorat” mot Västlänken.

Miljööverdomstolen ska komma med sitt utlåtande i slutet av Januari.

 
Företagare vill du annonsera HÄR ?
Kontakta, mats@elgstrand.one
Gynna våra sponsorer de gynnar oss