SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrotts-Orden
Ärtluncher
Under höst och vår träffas vi en gång i månaden för att äta ärtor och lyssna på någon interessant föedragshållare, dessutom så är det  en och annan quiz.
Platsen är Vikingars Fäste vid Slottskogvallen.
Ärtlunch med Erika Johansson 20/2-2020

Fler bilder (+14) >>
Denna gång var det 54 personer som var sugna på ärtor, pannkaka och att lyssna på Erika,
50 av dessa dök upp, rekord igen…….
Erika berättade om sin fantastiska karriärs med och motgångar, och allt började när hon var 7 år och något som kallades friidrottslek i Härryda.
Som 12åring började Erika träna med MAIK med mer inriktning på de olika friidrottsgrenarna och framför allt att TÄVLA.
Som 15åring blev Erika NM mästare i mångkamp.
1989 så tjatade hon sig till att få åka på junior EM i forna Jugoslavien, och efter att ha presterat hopp på 6,19 2ggr så fick hon åka. Väl där så hoppade Erika helt respektlöst 6,50. Framgångarna ledde till än mer tävlande i diverse mästerskap.
I VM i Sevillja kom Erika ”bara” 10a för nu hade prestations tvivlen börjat dyka upp.
Efter att ha slagit svenskt rekord på 6,99 i Lausanne så var nu Erika en given medaljör i OS 2000, åtminstone enligt svensk press och vänner,
nu gjorde sig tvivlen påminda igen…”kan jag verkligen göra detta    vad skall jag säga till pressen om jag misslyckas”..etc etc. det blev bara 3 hopp….
Efter lite skadeproblem blev det bara några få tävlingar 2001 så var karriären tillända.
Idag jobbar Erika som träningsinstruktör på en välkänd Gymkedja och är även tränare i MAIK


Ärtlunch med Mats Gren 23e januari 2020

Fler bilder (+4) >>
All time high, 53 lunchgäster denna gång, med Mats Gren som gästtalare.

Mats berättade om sitt liv som fotbollsspelare och tränare.

Mats växte upp i Falun och spelade där med Borlänge men fick Blåvitts Anders Bernemars ögon på sig 1983, kom till Blåvitt -84 gick sedan till Grasshoppers i Zürich, Schweiz, Där spelade Mats i 15år och stannade som tränare i ytterligare 9 år med att träna allt från de yngsta till assisterande i A-laget. Han slutade spela boll som 37 åring och då hade han gått från att vara forward till central mittback.

Sedan blev det 2.5 år som tränare i Vejle innan han kom till Jönköping och åter till Blåvitt 2014 som sportchef, nu är han nybliven tränare hos Kopparbergs/Göteborg FC, med idel nya utmaningar framför sig.

Ärtlunch den 12 december med Anders "Bros" Broström som talare
Även denna lunch var vi +40 personer närvarande.
efter ärtor, pannkakor och kaffe så började det med att Lyckans Soldater delade ut sitt Ledarstipendium,
denna gång till Jan Mellgren som är ordförande för Göteborgs Hockey Club (GHC).
Janne Jingeryd fortsate sedan med att intervjua "Bros" om anekdoter från hans 8 år som elitspelare i Västra Frölunda.
Tänk va det sker en massa i kulisserna som man aldrig får reda på......

Prisutdelning för poängpromenaden avslutade denna dag som sig bör.

Ärtlunch den 21a november med Ove Andersson som talare
Denna lunch var vi återigen över 40 Bröder som andäktigt lyssnade på Ove Andersson som berätta om Ostindiefararen Götheborg.
Sicken berättare Ove är.......
det var så man kunde höra en knapplnål falla till golvet när Ove på rekti götebosska tog oss med på en resa ända till Kina med Götheborg på 1700talet

 

Ärtlunch den 24e oktober 2019 med Lars-Åke Björk som gästtalare
 
Ärtlunch den 21mars 2019 med Björn Nordqvist som gästtalare
Torsdagen 21 mars var det dags för säsongens sista ärt-lunch vid Vikingars fäste. Hela 46 matglada bröder och soldater hade hörsammat kallelsen. Värden Roland Jonsson hälsade den stora skaran välkommen och ett speciellt välkommen till dagens gäst Björn Nordqvist och han konstaterade då att Björn faktiskt är populärare än självaste Bebben Johansson. Denne hade veckorna före samlat några färre besökare. Det är inte dåligt att en f d Hallsbergs-bo kan vara populärare än hela Göteborgs Bebben……… Janne Jingryd skötte föredömligt intervjun med Björn. Samtalet kom att handla om hur han som ung pojke kom till Norrköping, där han under nio år kom att även ägna sig åt både bandy och ishockey på ganska hög nivå. Hans resa fortsatte sedan till Holland där han stannade i tre år. Sedan avslutades ”storfotbollen” i Göteborg och IFK, där Anders Bernmar under lång tid engagerat sig att få hem Björn till Sverige. Fotbollslivet bestod också av 115 landskamper. På minnet fanns självklart VM 1974 och det dramatiska ”snökvalet” 1973 i Gelsenkirchen. Någon frågade om ersättningen som proffs och Björn menade att månadslönen på den tiden motsvarade vad nutidens spelare tjänar på en förmiddag. Avslutningsvis kom han in på att han varit ”skådespelare” och deltagit i bl.a. Bo Widerbergs film Fimpen. Björn avtackades med stora applåder. Därpå hölls prisutdelning för ”promenaden”, vilken hade anknytning till vissa av våra landskap. Exempelvis att militären kallar Karlskrona för Pinan och att al oftast är träslaget i träskor. Två deltagare hade alla rätt och vinnare blev Leif Larsson (känd från TV). I höst fortsätter ärt-luncherna med nya föredragshållare, nya frågor och priser och alla är välkomna.

Rätt tipsrad: fråga 1-2(långe Erik), fråga 2-x(Sleipner), fråga 3-1(Pinan), fråga 4-1(Sten Wall), fråga 5-1(Kroppefjäll), fråga 6-1(Alma), fråga 7-X(Uer), fråga 8-2(Lasse Dahlqvist), fråga 9-X((al), fråga 10-2(Åsunden)

Skiljefråga; 49kommuner


P-O Eriksson

Ärtlunch 21a februari 2019 med Pelle Crona
Vi var 30 st som åt god ärtsoppa, svarade på frågor och lyssnade på Pelle Crona.
Pelles huvudsakliga arbete är i dag att driva Väldsungdomsspelen i friidrott, dessa spel startade 1996 och har på denna tiden vuxit till att bli Europas största ungdomstävling och sveriges största senior tävling.Under de tre dagarna som tävlingarna pågår arbetar 300 frivilliga funktionärer vara 40 lagar maten till deltagarna.
Ärtlunch med "Bebben" 24 januari 2019
Succen fortsätter för våra ärtluncher, denna gång var vi 41st I-O och V6 bröder som åt ärtor och lyssnade.
Januari månads föredragshållare var Bertil "Bebben" Johansson, den gamle IFK ikonen.
"Bebben" intevjuades av Peo Borg till mycken glädje för åhörarna.
Ärtlunch med föredrag av Jasmin Krohn 6e december 2018
Vi var ca 25 entusiastiska ärtsoppeätare som kom och lyssnade på ett mycket intressant föredrag av Jasmin Krohn.
Jasmin tävlade för IFK Göteborg och deltog under sin karriär i tre olympiska spel: 1988, 1992 och 1994. Hennes specialitet var de längre distanserna.
Sitt bästa resultat nådde hon i Calgary 1988 då hon slutade på åttondeplats på 5 000 m.
Jasmin är numera journalist och fortfarande aktiv som ledare.
Ärtlunch den 15e November 2018 med Magnus Wislander
Lite blandade bilder från lunchen
Ärtlunch reflektion av Jan ”Kraka” Bergström.

Idag var jag på underbart go ärtlunch med Lyckans goa soldater och Idrottsordens goa kamrater. Det bjöds också på goa pannkakor som efterrätt å sen gott kaffe å liten nyttig go havrekaka med "chokela" samt en poängpromenad inne i lokalen. Föredragshållare denna gång var ingen mindre än Världens bästa handbollsspelare goe Magnus Wislander som intervjuades av vår goe medlem GoJanne Jingryd som verkligen är perfekt i sin roll. Det blev en riktig "höjdare" tyckte vi alla som var där och som gammal go RIK-are kände jag mycket stolthet och glädje att goe Magnus varit vår klubb trogen i nästan hela sitt långa fantastiska handbollsliv. Började spela handboll i goa Tuve, kom till RIK som 17-åring där han spelade tillsammans med "dreamteam" innan han blev proffs i Kiel, Tyskland där han också blev otroligt omtyckt och beundrad. Sen tillbaka till RIK som spelare innan han fortsatte som tränare och ledare vilket han fortfarande är.
Secken underbart Go trofast "gubbe" och som jag verkligen hoppas vill bli medlem i vår goa GoJanneklubb där också hela hans goa familj också "platsar"!

PS! Tusen tack GoRoland för din inbjudan till denna härligt goa intressanta ärtlunch!

Ärtlunch den 18e oktober -18
Vi var ca 30 bröder församlade denna Ärtlunch och förutom god lunch så fick vi lyssna till Martin från KRIS (Kriminellas Revansh I Sammhället) då han berättade sin livshistoria för oss, sicken resa...
 
Ärtlunch 17e November -17
ÄRTLUNCH OCH FÖREDRAG OM STATION GÅRDA

 

45 personer hade kommit till novembers ärtlunch på Vikingars fäste trots EU-möte och allt vad det kunde inneburit av trafikkaos.

Gunnar Anjou från Station Gårda/Gårdalänken berättade om detta alternativ till Västlänken.

Istället för att gräva upp Göteborg så bygger alternativet Gårdalänken  på en genomgångsstation i Gårdaberget längs E6:an.

Station Gårda kan betjäna alla tågslag: pendel-, region, fjärr- och snabbtåg.

Gunnar fick många frågor och en lång applåd efter sitt föredrag.

Frågan engagerar göteborgarna och enligt Gunnar är inte ”slaget förlorat” mot Västlänken.

Miljööverdomstolen ska komma med sitt utlåtande i slutet av Januari.

 
Företagare vill du annonsera HÄR ?
Kontakta, mats@elgstrand.one
Gynna våra sponsorer de gynnar oss