SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrotts-Orden

Idrotts-Ordens 129:e årsmöte
Foto: Clas-Åke Johansson

Vårt 129:e årsmöte avhölls hos BK Häcken och deras anläggning ute i Grimbo "Gothia Park Academy".

vi var 36 medlemmar på plats och fick lyssna till en bra presentation av BK Häcken av deras  klubbchef Marcus Jodin.

Vi avtackade även två Stora Rådet medlemmar (Clas-Åke och Crister)  för deras idogaarbete i Stora Rådet.

Hans Wallberg fick en blomma som tack för sitt arbete i valberedningen och som årsmötets ordförande.

Besök på Varvshistoriska föreningen
Foto: Clas-Åke Johansson

Idrotts Orden fick möjlighet att haka på Lyckans Soldaters aktivitet på Varvshistoriska föreningen den 13 oktober. Vi bjöds på föredrag av Kjell Ring, rundvisning och fika.  Ett väldigt intressant besök för alla som dök upp. Det var mycket av Göteborgs varvshistoria som var okänt för många av oss. Det är inte bara fartyg som byggts på de fyra  varven, Lindholmen, Eriksberg, Götaverken och Arendal. Broar, ”pissekurer”, Delar till Globen, lyktor, kaminer, ångpannor med mera. Vi fick möjlighet att känna på nithammaren som användes. Helt oförståeligt att någon orkar hantera denna en hel arbetsdag. Det räckte med 10 minuter!

 

Ni som inte hade möjlighet att delta kan passa på när föreningen har öppet hus en gång/månad. Kolla deras hemsida https://varvshistoriska.se/

 

vid pennan

Clas-Åke

UEFA match med BK Häcken vs Benfica FC

Några tappra IO bröder och medföljare anförda av Broder Christer Krohn

Vandring i emigranterna fotspår 14:e oktober 2020
Idrotts Ordens medlemmar fick en inbjudan av Lyckans Soldater att delta i deras promenad "i Emigranternas fotspår" som genomfördes i veckan i härligt väder, även om det var lite blåsigt från och till.

Vi var 30 personer som hade nöjet att få promenera från Centralstationen, där emigranterna anlände till Göteborg, och fram till avresan ett par dagar senare med båt från Packhus platsen. 

LS ordförande, Roger Bodin, guidade oss engagerat under turen och fick oss att känna hur det kunde vara att lämna fosterlandet för ett nytt liv i Amerika. 

Roger berättade engagerat om emigranternas vandring från ankomsten till Centralstationen och fram till avresan från Packhuskajen.

Det hände en del på vägen!! Ungefär 25% av Sveriges befolkning utvandrade. 
Passa på att besöka Emigranternas Hus innan det längs ner vid årsskiftet.


Clas-Åke

Högsbo Basket vs. Mark Basket, 22a januari 2020
Tisdagskvällen den 22:a januari tog vi oss till Högsbo Basket, Gothia Arena ute i Västra Frölunda,

Vi var ca 35st I-O bröder och medföljande denna kväll.

Det började med att vi fick en introduktion av Carina Peleg om Högsbo och dess historia fram till nuvarande arbetsformer. Högsbo är ett unikum i Basket Sverige i och med att man äger sin arena och har en ungdomssektion som växer så det knakar, med många goa utmaningar som följd.

Broder Jonas Fredrikson kom och berättade lite om kvällens match, han sa sig vara jättenervös för att de är ”tokfavoriter” i denna match och borde vinna med 30 poäng eller liknande, detta trodde Jonas inte själv på.

Matchen började med mycket slarv från båda lagen men mest från Högsbos sida som låg under med 12–13 poäng i halvtid, i andra halvan av matchen blev det bättre spel och Högsbo kom i fatt och vann till slut med 66-63.

Broder Göran Elgstrand och Conny Almsenius delade ut pris till bästa spelare i respektive lag, för hemmalaget blev det Elin Fredriksson och för bortalaget blev det Cierra Johnson.

Arkivet över genomförda aktiviteter
 
Handboll RIK vs. GUIF den 18e december 2019
Onsdagen den 18 december var vi goa IO-bröder med Kära å Nära inbjudna till Scandinavium för att se handbollsmatchen RIK-Guif.

Hur många det var vet jag inte men de prickades av på listan av bröder innan vi gick in och som håller ordning på oss.

RIK.arn och handbollsakademins Peo Borg hälsade oss Välkomna och informerade om vad som skulle hända denna kväll.

Vi gick ner till RIK-rummet där sponsorer och andra inbjudna förberedde sig för match med kaffe,lite mat och pepparkakor.

En halvtimma innan matchstart intervjuades bägge lagens goa tränare, efter det var det dags att gå upp och sätta sig på läktarn tillsammans.

Man kände att spänningen och förväntningarna steg bland oss IO-bröder inför matchen. Roligt var att se domarna som skulle döma matchen, det var 2 "goa tjejer" och tycker att de gjorde det med bravur.

 Efter RIKs seger mot Alingsås på bortaplan så hoppades vi att det skulle bli en ny seger för det var viktigt i kampen om slutspelsplats.

Man kan säga att det inte började så bra för GUIF var det lag som var det mest lyckosamma i början och ledde med 4 mål efter ca. 15 minuter. Inget av lagen hade något bra försvarsspel men mycket bra målvaktsspel av bägge målvakterna gjorde att det inte blev fler mål för bägge lagen.

RIK lyckades komma ikapp och när "tjejerna" blåste för halvtid var ställningen 16-16. I slutet av matchen bytte RIK utmärkte målvakten Kristian Zetterlund och in kom en mycket taggad och motiverad Adam Krantz som spelat i GUIF innan han kom till RIK. 

Det var halvtid och dags för oss bröder med anhöriga att gå ner till RIK-rummet igen för att "tjöta" och dricka kaffe med pepparkaka. Nöjda gick vi upp till läktaren igen för att se andra halvlek som skulle bli RIKs halvlek.

 

En mycket stor anledning till det var Adam Krantz som fullkomligt "spikade igen" och hade en räddningsprocent på 52 procent vilket är mycket bra.
En bra målvakt är otroligt viktigt att ha om man skall vinna matcher och det var inte så konstigt att Adam fick priset av Idrottsorden som RIKs bäste spelare. RIK började till allas stora glädje och lättnad andra halvlek på ett underbart sätt, med fina räddningar av Adam och sen lagkamrater som gjorde 3 mål på 3 minuter. Sen fortsatte det så där det blivande Tysklandsproffset Emil Mellegård samt hård och prickskjutande Niclas Fingren fullkomligt "dundrade" in mål. Slutresultatet blev 31-27 och det blev en fin tidig "julklapp" för RIK-arna som sen återigen möter GUIF på annandagen i Eskilstuna.
Vi hoppas RIK vinner även denna match men det kan nog bli svårt för GUIF vill säkert ha revansch
"Kraka"
Friidrott på Slottskogsvallen augusti 2019
I-O  på Göteborg Grand Pix 2019  i Friidrott 16 Augusti 

 

Ett 20-tal medlemmar hade tackat ja till inbjudan och fick se riktigt bra friidrottstävlingar. Stor publik på ca 3.000 personer. 

Svenskt rekord på 1.5000 m av Kalle Berglund. Dessutom fick vi se ett nytt stadionrekord i Stavhopp av Arman Duplantis. Nya rekordet är 5,90.

 Arman testade på 6,00 men det gick inte riktigt. 

 

Vi som var på plats kommer säkert tillbaka nästa år

Öl provning på Haket 05-02-19
Den 5 Februari var det dags för ett 25-tal IO bröder och och LS soldater att träffas på Haket Bärs & Sånt, Årets Ölgöteborgare 2018, för en ölprovning och en proffsig guidning av öl och ölets historia. Guide för kvällen var körbroder Jonas Ahnfelt. Jag tror ingen av oss IO-bröder hade en aning om Jonas breda och djupa kunskaper kring öl.

 

Vi testade 5 olika öl där Jonas presenterade dessa en efter en. Kvällen avslutades med Hakets härliga Chiligryta.  

 

De öl vi testade var i tur och ordning

 

1. Alba, Scots Pine Ale. Receptet härstammar från en Druidöl från 800-talet. Man använder tallskott istället för Humle. Spännande smak. Grozet kan vara ett alternativ för dom som önskar testa denna typ av öl.

 

2. Därefter testade vi en Lageröl med smak som för 50 år sedan. A Echt Schlenkerla Rauchbier

 

3. Kvällen fortsatte med en Porter-Porter, promenadöl tillverkad av O/O. Receptet från början av 1700-talet.

 

4. Den fjärde ölen var en Belgisk Trappistöl, Rochefort 8.

 

5. Till Chiligrytan serverades en god Tjeckisk Pilsner Urquell. En av mina favorit lager. Jonas måste ha varit nöjd med oss då han beställde in en  OLD STOCK ALE från 2014 och lät de som önskade få smaka  Riktigt ”maffig”. Vi bleb något förvånade då 4 av våra I-O bröder och körmedlemmar stämmde upp i en sång där ölen hyllades.

 

Det fanns önskemål om en ölvandring någon gång sen vår eller tidig höst. Vi återkommer med mer information framöver.

 

 

Clas-Åke

RIK vs. GUIF i Lisebergshallen 18e december 2018
Nytt rekord för I-O för att se på handboll, denna gång var vi 54 st
I näst sista matchen i Lisebergshallen möttes RIK och Eskilstuna Guif

En match där RIK var förhandsfavoriter efter att ha vunnit det förra mötet stort.

Men RIK slarvade bort segern.

Hemmalaget började bäst och hade en ledning med 5-2 efter 12 min spel.

Då tog Guif timeout och det lönade sig. Matchen blev jämnare och Guif började att äta sig ikapp då RIK missade några frilägen.

I första halvleken hade RIK ett bra målvakt- och försvarsspel men ett sämre anfallsspel. Strax innan pausvilan var Guif i ledningen för första gången i matchen.

RIK gjorde endast 4 mål dom sista 18 minuterna av halvleken. Ställningen i paus var 9 - 9

I andra halvlek så fortsatte RIK att slarva samtidigt som Guif:s målvakt började storspela. Ledningen växlade hela tiden mellan lagen. RIK hade som mest ledningen med 3 mål medan Guif ledde med 2 mål som mest.

När det var 1 min kvar av matchen så hade RIK ledningen med 23-20

Då tog Guif återigen timeout. Även denna gång en lyckosam sådan.

Guif gjorde 23-21 med 55 sekunder kvar. Rik kastade bort en chans.

Guif gjorde 23-22 med 30 sekunder kvar. En tappad boll från RIK gjorde att Guif kunde kvittera till 23 lika med endast 10 sekunder kvar av matchen.

Matchen som sådan var inte speciellt välspelad och ganska målsnål.

Målvakterna i respektive lag fick välförtjänt pris som matchens lirare.

Knappt 700 åskådare var på plats denna afton

 

Författat av

Anders Larsson

Besök på Kamratgården den 22 mars 2018

Fler bilder (+5) >>
Torsdag den 22/3 var det dags för ännu en utflykt med Idrotts-Orden.
Denna gång bar det iväg till Kamratgården som ju är IFK Göteborgs högborg.
Vi var 38st som fick lyssna till Donald Nicklassons berättelser från förr men också mycket bra information om har man arbetar i dag med värderingsgrunder.
Efter att vi sett det digra prisskåpet väntade en rundvandring i huset som sedermera följdes upp med kaffe och fralla i matsalen där Gustav Hessfelt, koordinator hos Blåvitt, mötte upp för att fortsätta att berätta om verksamheten och svara på frågor från oss alla.
Som tack för besöket överlämnade Clas-Åke ett inramat fotografi som vår medlem Patrick Lindahl tog i samband med en ungdomsturnering i Holland 2009.
Möte med Anna-Carin Ahlqvist januari 2018
Ett intressant och spännande föredrag av Anna-Carin Ahlqvist avslutar vår träff på
Ordenshuset den 31 Januari.
 
Företagare vill du annonsera HÄR ?
Kontakta, mats@elgstrand.one
Gynna våra sponsorer de gynnar oss